Disse skal spille Harald og Sonja i Viaplays kongelige kjærlighetsdrama

8 juni 2023

Viaplay er i gang med et påkostet kongelig drama som forteller den utrolige kjærlighetshistorien til Kong Harald og Dronning Sonja, og hvordan deres kjærlighet nesten kastet Norge ut i en konstitusjonell krise. Stjerneskuddene Sindre Strand Offerdal og Gina Bernhoft Gørvell portretterer det unge kronprinsparet, og Anders Baasmo og Anneke von der Lippe spiller kong Olav og Sonjas mor Dagny Haraldsen. Serien har akkurat startet innspilling, og har forventet premiere i 2025.

 

Viaplays kongelige dramaserie Harald og Sonja er den fantastiske historien om vår konge og dronning som kjempet i ni lange år for sin kjærlighet til hverandre. Serien skildrer hvordan de møttes og holdt liv i det umulige forholdet. Motstanden var stor i folket, pressen, regjeringen og hos kong Olav. For at de skulle få gifte seg var de avhengig av kongens velsignelse. 

Det er nemlig innfelt i Norges Grunnlov at «en arveberettiget prins eller prinsesse ikke må gifte seg uten kongens tillatelse», og aldri før hadde en europeisk tronarving inngått giftemål med en borgerlig person. En kronprins som giftet seg med en av folket ville sende sjokkbølger inn i den politiske ledelsen og i de europeiske kongehus. 

Sindre Strand Offerdal skal fylle rollen som kronprins Harald. Stortalentet har fylt scener på Nationaltheatret, og var blant annet del av deres satsning NyeNational.

– Kong Harald er kjent for en grunnleggende medmenneskelighet. Det er lett å se personligheten hans skinne gjennom institusjonen, med et glimt i øyet og en genuin menneskelig nysgjerrighet. Vi skal gjennom en omfangsrik reise som strekker seg over mange år, og jeg vil portrettere en person, ikke en kopi. Det er naturligvis en dyp respekt og litt ærefrykt som ligger i bunn, men jeg håper å kunne ta noen sjanser, slik jeg tror Hans Majestet selv ville gjort, sier Sindre Strand Offerdal.

Han gleder seg veldig til å komme i gang med innspillingen av det som blir en av de største Viaplay-produksjonene til dags dato. Den første sesongen vil bestå av fire episoder. 

– Det er mye spenning og forventning knyttet opp til første innspillingsdag. Det er et hektisk liv å være tronarving, med representasjonsoppdrag, dansetrening, middagsselskaper, båter, skiturer, utenlandsstudier og alt mulig. Resultatet blir storslått, og samtidig nært, i kontrastene mellom grandiose ball og personlige stunder for eksempel hjemme hos Sonja hvor de tilbragte mye tid utenfor offentlighetens lys, sier Sindre Strand Offerdal.

Gina Bernhoft Gørvell spiller rollen som Sonja, og hun har på sin side imponert stort som skuespiller på Det Norske Teateret. 

– Dette er en historie om to som kjemper for kjærligheten gjennom mange år, med mange opp– og nedturer. Det at begge er til stede i dag gjør jo at man nærmer seg stoffet med ærefrykt og respekt, så jeg er glad, men selvfølgelig også nervøs for å fremstille en person som alle kjenner og har et forhold til, sier Gina Bernhoft Gørvell. 

Anders Baasmo Christiansen (Exit, Munch, Kon-Tiki) har allerede erfaring i rollen som kronprins Olav fra Kongens Nei, og skal nå spille han som kong Olav. To ganger Emmy-vinner Anneke von der Lippe (Troll, Nordsjøen, Bortført) skal spille moren til Sonja, Dagny Haraldsen. 

Serien om kongeparet er skrevet og regissert av Vibeke Idsøe, kjent for Jakten på nyresteinen, 37 og et halvt og Løvekvinnen.

– Harald og Sonja måtte vente i ni år på at samfunnet skulle akseptere den ubestridelige kjærligheten de har og hadde for hverandre. Mens venner giftet seg, fikk barn og forfulgte drømmene sine, var de nødt til å vente på velsignelse fra politiske, kongelig og sosiale krefter, forteller Vibeke Idsøe. 

– Historien er som tatt ut av et eventyr. Samfunnet brukte tid på å akseptere det nye kronprinsparet, men kjærligheten skulle vinne til slutt. Harald og Sonja har alle ingrediensene til å bli en stor internasjonal seerfavoritt for alle som er glad i unike og ekte kjærlighetshistorier, sier dramasjef i Viaplay Group, Camilla Rydbacken

Harald og Sonja lages av produksjonsselskapet Paradox ved ansvarlig produsent Finn Gjerdrum, Rebecca Mathisen og Stein KvaeIsak Eymundsson er ansvarlig produsent for Viaplay. 

Serien har forventet premiere på Viaplay i 2025. 

Kontakter

Pia Styrmo Borghagen

Pressekontakt