Premiere på ny sesong av «Norske Krimsaker» 24. april på Viaplay

22 april 2024 - Sist oppdatert 23 april 2024

Dokumentarserien Norske Krimsaker tar for seg flere av Norges mest omtalte kriminalsaker.  Gjennom de som sto sakene nærmest gir serien et nytt innblikk i etterforskningsarbeidet og jakten på en gjerningsperson. Sesong fem av Norske Krimsaker har premiere 24. april på Viaplay. 

I første episode av dokumentarserien er det Norges mest omtalte drapssak, Orderudsaken, som er under lupen. Gjenopptakelseskommisjonen har siden 2018 vurdert om saken skal etterforskes på ny, og privatetterforsker Tore Sandberg er blant dem som er svært uenig i flere av de tekniske bevisene som fikk det tidligere ekteparet dømt. Per og Veronica Orderud fikk 21-års fengsel for drapet på Pers foreldre og hans søster Anne. Siden de ble løslatt i 2015 har de brukt all sin tid på å renvaske seg for anklagene.  Tore Sandberg legger frem det han mener er bevis for et helt annet hendelsesforløp og et helt annet motiv. Per Orderud medvirker også i episoden, og forteller ærlig og nært om sin situasjon. I tillegg er det gjort helt nye undersøkelser i saken. Skal det endelig lykkes Per og Veronica i å få gjenopptatt saken?

De øvrige episodene tar også for seg saker som både har rystet oss og preget mediebildet. En episode er viet til forsvinningen av Tom Rune Hagen. Han har vært en del av et belastet rusmiljø, og etter en fest i juli 2017 blir han sporløst forsvunnet. Han blir betegnet som en familiekjær mann, og når han brått ikke møter opp til egen bursdagsfeiring slår familien alarm. Frivillige fra hele området gjennomfører omfattende søk og manngarder, uten resultat. Til tross for at nyinnkjøpt fiskeutstyr og medisiner står igjen i huset tror politiet at det dreier seg om en forsvinning-sak, men familien og privatetterforsker Finn Abrahamsen er overbevist om at Tom Rune er offer for en kriminell handling. Kan et søk med mini-ubåt i fiskevannet gi nye spor?

En annen av sesongens episoder tar for seg drapet på Benjamin Hermansen som rystet hele landet på tidlig 2000-tallet. Like før midnatt 26 januar 2001 står Benjamin Hermansen og prater med en kamerat utenfor nærbutikken på Holmlia. En bil kommer opp mot de to kameratene, og ut stiger to menn og en 17 år gammel jente. Benjamin og kameraten aner uråd og legger på sprang, men de to mennene innhenter Benjamin og knivstikker han til døde. Politiet pågriper Ole Nicolai Kvisler og hans kjæreste samme natt, og uka etterpå blir også Joe Erling Jahr utlevert fra Danmark. Alle tre tilhører den nynazistiske grupperingen Boot Boys. Benjamin-saken står som en av de mest brutale uprovoserte rasist-drapene i Norge, og fikk hele landet til å reise seg i markeringer og protester. 

Dette er bare noen av de åtte kriminalsakene som er under lupen i denne sesongen. Programdirektør i Viaplay, Anine Johansen, trekker frem det journalistiske arbeidet som er gjort og ser frem til å vise det til publikum:

– Norske krimsaker er en viktig serie med godt journalistisk arbeid i bunn. Serien tar for seg sentrale saker i norsk kriminalhistorie, og serien har til hensikt å være med på å belyse flere sider av saken. Dette både håper og tror jeg at vi lykkes med, og det blir spennende å vise det frem til publikum, sier Johansen. 

Norske Krimsaker er produsert av Monster, og har premiere onsdag 24. april på Viaplay. 

Kontakter

Sebastian Flaten

Pressekontakt