Viaplay lager dokumentarserie om overgrepene som stoppet Nobelprisen i litteratur

Høsten 2017 slo nyheten ned som en bombe. Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, ble anklaget for å vite om seksuelle overgrep begått av kulturprofilen Jean-Claude Arnault – uten å handle. Viaplays originalproduksjon The Prize of Silence er en dokumentarserie om hendelsene som nesten knuste det tradisjonelle akademiet.
Vi møter flere av kvinnene som ble utsatt for Arnault, samt akademimedlemmer og internasjonale eksperter. Viaplay-serien er produsert av Joel Karsberg, en av skaperne bak den internasjonale suksessen Surviving R. Kelly. The Prize of Silence har premiere på NENT Groups strømmetjeneste Viaplay til høsten.
The Prize of Silence er en stor internasjonal satsning i fire deler produsert av Meter Film and Television i samarbeid med Bunim Murray, Creative Society og Nordic Entertainment Group (NENT Group). Eksekutiv produsent er Joel Karsberg, en av skaperne av den internasjonale kritiske suksessen Surviving R. Kelly, sammen med Kristoffer Graci. Produsent er Martina Iacobaeus (Pray, Obey, Kill), og Sara Newihl er redaktør og etterarbeidsprodusent. Den eksekutive produsenten for NENT Group er Magnus Coinberg.
– Jeg husker øyeblikket ekstremt sterkt. Vi var midt i produksjonen av Surviving R. Kelly da denne forferdelige historien utspilte seg. Selv da forsto vi at det var mye mer bak Nobelprisen i litteratur som ble stoppet enn det som ble rapportert. Jeg er stolt over å samarbeide med NENT Group og Viaplay for å gi en plattform for ofrene til å dele sine historier og bidra til å belyse seksuelle overgrep innenfor elitens maktområder, sier Joel Karsberg.
Jean-Claud Arnault og hans kone, akademimedlemmet Katarina Frostensson, drev en kulturforening i samarbeid med akademiet. Hans nære forhold til akademiet ga Arnault makt i kulturverdenen, en makt han brukte for å forgripe seg på, og deretter tie, unge kvinner. Arnault ble dømt til fengsel i 2018. I den engelskspråklige dokumentarserien The Prize of Silence, dykker vi inn i en av vår tids viktigste spørsmål, om hvordan kvinner blir objektifisert, utnyttet og utsatt for seksuell vold i miljøer der de burde føle seg trygge, men også om konsekvensene som kommer etterpå, og frykten for å bli utsatt for enda mer lidelse hvis de prøver å få mektige menn dømt.
– Historien om hvordan «kulturprofilen» har påvirket Nobelprisen har formet hvordan omverdenen har snakket om Svenska Akademien de siste årene. Dokumentaren gjenspeiler en skremmende virkelighet som dessverre fortsatt påvirker mennesker. Det er viktig at diskusjonen holdes i live, at ofrene ikke blir glemt, og at vi tar historiene deres på alvor, sier innholdssjef i NENT Group, Filippa Wallestam.
– Da jeg ble bedt om å produsere denne dokumentarserien, nølte jeg ikke et sekund. Dette er akkurat den typen innhold jeg har produsert de siste årene. Innhold som løfter opp og belyser menns vold mot kvinner, maktstrukturer og stillhetskulturer. Vi møter modige kvinner som forteller om det verste de har vært gjennom, seksuelle overgrep og konsekvensene av det. De forteller om hvordan makt kan brukes og manipuleres og hvordan stillheten fra omgivelsene bekrefter følelsen av at alt var deres feil, sier Martina Iacobaeus, produsent for The Prize of Silence.
The Prize of Silence har verdenspremiere senere i høst på NENT Groups strømmetjeneste Viaplay.
Kontakter
